Hollanda Lop Tavşanı Bakımı ve Özellikleri

Hollanda Lop Tavşanı Bakımı ve Özellikleri

Hollanda Lop Tavşanı Bakımı ve Özellikleri

Hollanda Lop Tavşanı anavatanı Hollanda olan bir tavşan türüdür. Adrian de Cock isimli bir tavşan yetiştiricisi tarafından Hollanda cüce tavşanı ve Fransız Lop tavşanı melezlemesi ile üretilmiştir. Fransız Lop tavşanının biraz daha minyatürünü elde etmek için başladığı çalışmalar 10 yıldan daha uzun zaman almıştır. Bu iki tür tavşanın melezlemesi sonrasında ayrıca bu karışıma İngiliz Lop tavşanı kanı da ekleyerek yaptığı üretimler sonucu Hollanda Lop tavşanı türü ortaya çıkmıştır.

Hollanda Lop tavşanı 1964 yılında Hollanda Tavşan Konseyi tarafından, 1979 yılında ise Amerikan tavşan yetiştiricileri tarafından farklı tavşan türü olarak kabul edilmiştir. Hollanda Lop tavşanı Amerikan mini Lop tavşanı ve geliştirilmesinde kullanılan İngiliz minyatür Lop tavşanı ile sıklıkla karıştırılır. Birbirlerine oldukça benzeyen bu türler Hollanda Lop tavşanından boyutlarına bakılarak ayırt edilebilir. Her ikisi tür de Hollanda tavşanına göre daha büyük boyutlardadır.

Hollanda Lop Tavşanı Ne Kadar Büyür ve Kaç Yıl Yaşar

Cüce tavşan türlerinden olan Hollanda Lop tavşanı 7 – 14 yıl arasında bir yaşam süresine sahiptir. Ortalama 10 yıl olarak kabul edilen yaşam süresi iyi bakım şartları ile daha da uzun olabilmektedir. Vücut ağırlığı 900 gr ile 1,8 kg arasında olabilen lop tavşanları ortalama 1,5 kg olarak kabul edilmektedir. Ev içerisinde ve bahçede bakılabilirler. Bir apartman dairesinde bakılabilecek en iyi tavşan türlerinden birisidir.

Hollanda Lop tavşanı evde kafes içerisinde bakılabilir ama sosyal karakterli olan bu tavşan, sürekli kafes içerisinde kalması halinde strese girip mutsuz olabilir. Daha uzun ve sağlıklı yaşayabilmesi için mutlaka egzersize ihtiyaç duyar. Bu nedenle ev içerisinde serbest bakılmalı ve uygun havalarda kontrollü olarak dışarıda gezmesine izin verilmelidir. Böylece daha sağlıklı kalacaktır.

Hollanda Lop Tavşanı Özellikleri

Kısa, geniş kompakt görünümlü bir gövdesi olan Lop tavşanı, başının arka kısmında bulunan ve “taç” adı verilen uzun pofuduk tüyleri yanı sıra uzun kulakları ile de tanınmaktadır. Başının iki yanına düşen uzun kulakları oldukça tüylüdür. Kulaklarının şekli spesifiktir. Kimilerine göre bir çay kaşığı, kimilerine göre bir çan şeklinde tarif edilen kulakları, dar bir şekilde başlar ve uca doğru genişleyen şekildedir. Bacakları kısa ve kalındır. Oturma pozisyonunda arka ayakları tamamen karnının altında kalır.

Tüy rengi düz veya karışık renkli olabilir. Düz renk olanlar beyaz, gri, siyah, çikolata, sarı, bej renklerde olabilir. Karışık renkli olanlar ise iki veya üç renkten oluşan kombinasyon şeklindedir. Hollanda Lop tavşanının 8 ana renk grubunun altında 30 farklı renk varyasyonu bilinmektedir. Karışık renkli Lop tavşanlarında renkler bant şeklinde, alaca, gölgeli, kırçıllı, benekli ve kaplumbağa deseni denilen parçalı benekler şeklinde olabilmektedir.

Hollanda Lop Tavşanının Karakteri

Hollanda Lop tavşanı tüm dünyada en popüler tavşan türlerinin başında gelmektedir. Sevimli suratı, bol tüylü pofuduk görünümünün yanı sıra uysal ve arkadaş canlısı olmasıyla gönüllerde taht kurmuştur. Hollanda Lop tavşanının karakteri cezbedicidir ve diğer tavşanlarda olmayan farklı bir karaktere sahiptir. Lop tavşanı hem insanı sever ve arkadaş olur hem de oyuncu ve eğlencelidir. Meraklı ve enerjik karakterli olan bu tavşan türü evin neşe kaynağı olur. Sosyal ve insanla iletişimi iyi olan bir tür olmakla birlikte kucakta olmayı pek sevmez.

Hollanda Lop tavşanının karakteri dişi ve erkeklerde farklılık göstermektedir. Erkek Lop tavşanı dişilere göre daha dost canlısıdır. Daha fazla yakınlaşır, sahibinin ayaklarında dolanabilir ve hatta ismi ile çağrıldığında gelebilir.

Aktif bir tür olduğundan ev içerisinde serbest gezmek onu daha mutlu edecektir. Ancak serbest bırakmadan önce mutlaka kemirebileceği elektrik kablolarını veya tehlikeli olabilecek nesneleri uzaklaştırmalısınız. Güneşli havalarda bahçede olmayı sever. Ancak kendini tehlikede hissederse ve korkarsa çok hızlı kaçabildiğini unutmamalısınız. Bu nedenle bahçeye hava almaya çıkardığınızda bir göğüs tasması veya kemirgen oyun bahçesi olarak adlandırılan kemirgen çiti ile sınırlı bir alanda kontrol altında tutmalısınız. Kemirgen oyun parkı olarak da adlandırılan ve metal çiti ile sınırlanan oyun alanları ev içerisinde de kullanılabilir. Bu sayede güven içinde gezebileceği ve egzersiz yapabileceği alan sağlamış olursunuz.

Hollanda Lop Tavşanı Tüy Bakımı

Parlak yoğun ve yaklaşık 2,5 cm uzunluğunda olan orta uzunlukta tüyleri vardır. Parlak kürkü fazla bakım gerektirmez. Haftada bir kez yapılacak fırçalamalar genellikle yeterlidir. Bu işlem için yumuşak uçlu kemirgen fırçalarından kullanılmalıdır. Tavşanın fırçalanması hem kürkünün güzelliğini korumak hem de ölü tüylerin alınması bakımından önemli bir işlemdir. Bu nedenle aksatılmamalı ve düzenli yapılmalıdır. Çünkü ölü tüylerin fazla olması ve temizlik sırasında çok fazla yutulması tavşanlarda bağırsak tıkanmasına neden olabilir. Bu sorun tavşanlarda ölümcül olabileceğinden, tavşanınızın tüylerini fırçalamanız büyük önem taşır. Özellikle mevsim geçişlerinde tüy dökülmesi daha fazla yoğundur bu nedenle tüy değişim zamanlarında fırçalama işlemini daha sık yapmalısınız.

Hollanda Lop tavşanı da diğer tüm tavşan türleri gibi yıkanmaktan pek hoşlanmaz. Çok erken dönemlerde alıştırılmamış bir tavşanı yıkamak aşırı strese ve hastalanmasına neden olabileceğinden bu işlemden sakınılmalıdır. Tavşanınızın tüyleri çok kirlendiğinde bir tavşanlar için uygun bir şampuan alıp bir kap su içerisinde sulandırdıktan sonra bir parça pamuk yardımı ile silerek temizleyebilirsiniz. Ayrıca bu iş için özel üretilmiş kemirgen temizlik mendili ile de kolayca tüy bakımını yapabilirsiniz.

Tavşan Kafesi Seçimi ve Bakım Malzemeleri

Tavşan kafesi seçimin de dikkat edilmesi gereken en önemli konu tabanı düz olan bir kafes olmasıdır. Lop tavşanı fazla büyük bir tavşan türü olmasa da rahatça dolaşabileceği bir kafes olursa iyi olacaktır. Seçeceğiniz kafes boyutu minimum 65 cm olmalıdır. 65 x 65 cm veya eviniz uygun ise daha büyük bir kafes tercih etmelisiniz. Eğer ev içerisinde serbest gezmesine izin verecekseniz 50 – 60 cm lik bir kafes işinizi görecektir. Kafes içerisinde mutlaka tavşan otu koyabilmek için bir samanlık (otluk) bulundurmalısınız. Kuru ot sindirimi için gereklidir. Bunun yanı sıra kafes içerisinde olması gereken diğer bir malzemede tavşan suluğudur. Alacağınız suluğun büyük hacimli olanlarını tercih edin. Lop tavşanı çok fazla su tüketir. Günlük 600 – 700 ml su tüketen bu tür için ideal tavşan suluğu 1000 ml hacimli olanlarıdır.

Tavşan yemi koymak için bir yemlik, tavşan banyosu veya tavşan tuvaleti gibi malzemeleri de kafeste bulundurmalısınız.

Lop tavşanı kemirme eğilimi fazla olan bir tür değildir. Ama uzayan dişlerinin törpülenebilmesi için kemirebileceği tavşan oyuncaklarının kafeste bulundurulması gerekir. Bu amaçla ahşap kemirgen oyuncağı veya söğüt dalı gibi kemirebileceği bir dal parçası olması yeterli olacaktır.

Lop tavşanı insanı seven eğlenceli ve oyuncu bir tavşan cinsidir

Ayrıca kafes içerisinde mineralli tavşan kemirme taşı bulundurmalısınız. Mineral taşları tavşanınızın esansiyel mineral ve tuz ihtiyacını karşılayacağı gibi dişlerinin törpülenmesine de yardımcı olan tavşan bakım ürünlerindendir.

Lop tavşanı bakım malzemeleri içerisinde önem taşıyan bir diğer ürün ise kafes taban malzemesidir. Kafes tabanına koyacağınız altlık hem kafesin kuru kalmasını sağlar hem de ayaklarının sert zeminden etkilenmesini önler. Bu amaçla saman kullanmak en iyi seçim olabilir. Ayrıca taban altlık malzemesi olarak kemirgen talaşı da kullanılabilir.

Hollanda Lop Tavşanı Tuvalet Eğitimi Alabilir mi?

Lop tavşanına elbette tuvalet alışkanlığı kazandırabilirsiniz ancak tuvalet eğitimi konusunda biraz sabırlı olmanız gerekebilir. Biraz zaman alsa da kesinlikle tuvaletini yapması gereken yeri öğrenir. Tavşanlar genellikle kafes içerisinde idrarını hep aynı yere yapmayı tercih eder. Gözlemleyerek bu bölgeyi tespit ettikten sonra buraya bir tuvalet kabı yerleştirin. Tuvalet kabının içerisine boyasız kağıt kırpıntısı veya saman koyduktan sonra kendi idrarından bir miktar bu kabın içerisine sürerek idrarın kokusunu almasını sağlamalısınız. Kendi idrarını bir kağıt havlu ile silip bu havlu parçasını tuvalet içerisine bırakmanızda işe yarayacaktır. Kokuyu aldıktan sonra tuvaletini kap içerisine yapmaya başlayacaktır.

Tuvaletini bu kap içerisine yapmaya başladıktan sonra kabın yerini değiştirseniz dahi kabın içerisine yapmaya devam edecektir. Bu alışkanlığı kazanabilmesi için ona süre tanımalı ve sabırlı olmalısınız. Genellikle 1 – 2 ay içerisinde bu alışkanlık kazanılmaktadır.

Kemirgen tuvalet kabı içerisinde kağıt ve saman yerine kum koyarak da kullanabilirsiniz. Bu amaçla kemirgenler için özel üretilmiş çam peleti kumu, bitki liflerinden üretilmiş kum veya silika kum çeşitleri bulunmaktadır. Bu kum çeşitlerini sitemizde bulunan tavşan bakım ürünleri kategorimizde detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Hollanda Lop Tavşanı Ne yer, Beslenmesi Nasıl Olmalı?

Lop tavşanı beslenmesinin temelini lifli gıdalar oluşturur. Günlük beslenmesinin % 70 lik bir kısmı kaliteli bir samandan oluşmalıdır. Özellikle çayır otu Lop tavşanı için iyi bir seçim olacaktır. Geri kalan kısım ise kaliteli bir pelet yem, taze sebze ve meyvelerden oluşur. Diyetinde su eksik olmamalıdır. Suluğu günlük olarak temizlenmeli ve sağlıklı içme suyu verilmelidir.

Tavşan yemleri pek çok çeşit ve pek çok marka altında piyasa da bulunabilmektedir. Aralarından uygun tavşan yemini seçmekte zorlanabilirsiniz ancak bizim tavsiyemiz zengin içerikli karışımlardan farklı markalarda birkaç paket alıp, hangisini severek yediğini deneme yanılma yöntemi ile bulmanız olacaktır.

Hollanda lop tavşanının günlük beslenmesinde önceliğiniz lifli gıdalar olmalıdır. Pelet şeklinde hazırlanan tavşan yemleri yüksek lifli besinlerin yanı sıra ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri içerdiğinden en çok tercih edilen tavşan yemi çeşididir. Bu nedenle pelet tavşan yemi çeşitlerinden birini mutlaka kafesinde bulundurmalısınız.  Pelet yemin yanı sıra kuruyemiş, kuru meyve, tahıllardan oluşan bir tavşan yemini de diyetine eklemelisiniz. Tavşan yemlerinin yanında mutlaka kuru ot, kuru yonca, çayır otu da bulundurulmalıdır. Saman tavşan beslenmesinde temel besindir ve kafes içerisinde sürekli bulundurulmalıdır. Yem olarak sade pelet yem veya kuru yemişler, tahıllar ve pelet yemden oluşan karışık tavşan yemi tercih edebilirsiniz. Bu seçimi tavşanınızın damak zevkine göre yapabilirsiniz. Ancak hangi yemi verirseniz verin günlük diyetine bir miktar taze sebze ve sınırlı olarak meyveye de yer vermelisiniz. Taze sebze ve meyve miktarının fazla olmasının ishale sebep olacağından kontrollü verilmesi tavsiye edilir.

Lop tavşanının sevdiği sebzeler arasında havuç, marul yaprakları, kereviz sapı, şalgam yaprakları, lahana, bezelye ve havuç bulunur. Severek yediği meyveler ise muz, elma, keçiboynuzu olarak sayılabilir. Bu sebze ve meyveleri günlük olarak çok küçük miktarlarda her gün bir çeşit olacak şekilde verebilirsiniz.

Hollanda Lop Tavşanı Sağlık Sorunları

Sağlıklı ve dayanıklı bir tavşan türü olan Lop tavşanı sık hastalanmaz ve çok fazla kalıtsal tavşan hastalıklarına yatkınlığı yoktur. Ancak bu türde diğer tavşan türlerinin yaşayabileceği bazı hastalıklara karşı hassas olabilmektedir. En sık görülen sorun ise sindirim sistemi problemleridir.

Tüy yutmasına bağlı şekillenebilecek bağırsak tıkanmalarından muzdarip olabilirler. Düzenli fırçalamalar ve ölü tüylerin alınması bu sorunu yaşamamak için önemlidir.

Hollanda Lop tavşanında görülebilecek sağlık sorunlarından birisi de kulak problemleridir. Kulaklarının sarkık şekli kanalın yeterli hava almamasına ve otitise (kulak iltihabı) neden olur. Dış kulakta balmumu benzeri kir birikintisi nedeniyle bakteriyel enfeksiyon gelişebilir. Bu nedenle kulaklarının günlük olarak kontrol edilip, kanalda biriken bu kirlerin temizlenmesi büyük önem taşır. Eğer tavşanınız sıklıkla kulağını kaşımaya çalışıyorsa, kulağında şişkinlik söz konusu ise veya başını bir tarafa doğru eğik tutuyorsa mutlaka bir veteriner hekime kontrol ettirmelisiniz.

Tüm tavşan türlerinde olduğu gibi Lop tavşanı içinde dişlerin uzaması önemli bir sorundur. Çoğu zaman kafes içerisinde yeterli sayıda kemirebileceği oyuncak ve tavşan mineral taşı gibi dişlerin törpülenmesine yardımcı malzemeler sorunu önlemek için yeterli olur. Ancak bu önlemlere rağmen yine de aşırı uzayan dişler acı verir ve yemek yemesine engel olur. Yem yemeyi azaltması halinde aklınıza ilk gelmesi gereken diş kontrolü olmalıdır. Kafesine öncekilerden daha farklı olan kemirebileceği sert ahşap oyuncaklar koyarak birkaç gün gözlemleyiniz. Sorun devam ediyorsa mutlaka veteriner hekiminiz tarafından kısaltılmasını sağlayınız. Diş apsesi gibi bir sorun geliştiğinde dişlerinin çekilmesi gerekebilir. Çünkü tavşanlar diş apselerinde antibiyotik tedavisine pek olumlu yanıt vermezler. Bu nedenle dişlerinin sağlıklı kalabilmesi için koruyucu önlemler almak önem taşır.

Hollanda lop tavşanı diğer tavşanlarda olduğu gibi dış parazitler, rahim kanseri ve aşırı kalsiyum alımına bağlı idrar kesesi taşı sorunları yaşayabilir. Bu hastalıklar ile ilgili şüphelendiğiniz durumlarda veteriner hekiminiz tarafından uygun tedaviler yapılmalıdır.

Genel olarak, yemini ve samanını yiyorsa, suyunu içiyorsa endişelenecek bir sorun yok demektir. Eğer tavşanınız ot yemeyi bırakırsa endişelenmelisiniz. Bu bir sorun olduğunun en önemli belirtisidir ve mutlaka bir veteriner hekime kontrol ettirmeniz gerekir.

 

Etiketler: Hollanda Lop Tavşanı Bakımı ve Özellikleri
Şubat 23, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler (cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için KVKK sözleşmesini inceleyebilirsiniz.